KiełkiCzujesz się zmęczona i osłabiona, włosy straciły połysk, paznokcie są kruche i łamliwe? Sięgnij po kiełki! Pyszne i chrupiące, mają przyjemny, lekko ostry smak – można dodawać je do każdego posiłku. Niskokaloryczne, przez cały rok dostarczają cennych witamin i minerałów.

Kiełki, a zdrowie

To najlepsze preparaty multiwitaminowe, które stworzyła natura. Oto najbardziej popularne:

  1. Kiełki lucerny-zawierają wit. B12 (zapobiega niedokrwistości), która rzadko występuje w roślinach. Warto polecić je wegetarianom. Zawiera żelazo, wapń, fosfor, a także białko z podstawowymi aminokwasami. Odtruwa organizm. Polecana jest kobietom w okresie ciąży i karmienia.
  2. Kiełki fasolki mung – dostarczają żelaza i witamin z grupy B. Koją nerwy, dodają energii, poprawiają apetyt.
  3. Kiełki soczewicy zielonej i czerwonej – to źródło magnezu. Dobrze wpływają na stan kości i zębów, dlatego warto dawać je dzieciom.
  4. Kiełki rzodkiewki – są bogate w witaminę C, mają także sporo siarki korzystnie wpływającej na stan skóry, włosów i paznokci.
  5. Pszenica – zawiera dużo witaminy C, witaminę E, karoten, witaminy z grupy B, enzymy. Chroni przed przeziębieniem, ma właściwości odmładzające komórki.
  6. Sezam – zawiera 10-krot-nie więcej wapnia niż mleko, półtora rażą więcej żelaza niż wątroba wołowa, 3 razy więcej fosforu niż jajka oraz wiele witamin: Bi 62, B& Polecany dzieciom i młodzieży.
  7. Soja – bardzo dużo białka, witaminy A, B, C, H. Działa odmładzające, wzmacnia organizm np po chorobach.
  8. Słonecznik – zawiera witaminy B6, 612, D, białko, żelazo, potas i niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe. Znakomicie działa na cerę.
  9. Mieszanki kiełków, w skład których wchodzi m.in. soja, soczewica, cieciorka, fasolka mung – to doskonałe źródło błonnika, regulującego trawienie.

Ze skiełkowanej pszenicy możemy przyrządzić napój –Rejuvelak, który uważany jest za najlepszy środek odmładzający. Oto przepis: ziarna pszenicy moczymy 8-10 godz. i kiełkujemy je 2-3 dni, przemywając wodą 2 razy dziennie. Pszenicę zalewamy niechlorowaną wodą i pozostawiamy na 2 dni w temperaturze pokojowej. Otrzymany płyn, czyli rejuvelak albo wypijamy, lub miksujemy ze zmielonymi orzechami, nasionami słonecznika, miodem i drożdżami, otrzymując wspaniałe mleczko młodości.

Przepisy na dania z kiełkami znajdziesz na WWW.SMACZNEIZDROWE.EU