Produkty zalecane: wywary z warzyw i owoców; chude mięso drobiowe, cielęce, królicze lub ryby – gotowane, zapiekane w folii lub smażone bez tłuszczu i panierki (te ostatnie sporadycznie); klopsiki z mięsa mielonego gotowane na parze; chude wędliny drobiowe; dobrej jakości margaryny miękkie, olej; białko jaj ugotowanych na twardo lub na parze; domowy twarożek robiony na odtłuszczonym mleku; młody kefir; rozgotowane kasze, sałatki z gotowanych warzyw; zielona sałata, cykoria; zielona herbata, kompoty z owoców, kisiele, galaretki, pieczone jabłka; chleb pszenny graham, grzanki, sucharki.
Należy unikać: potraw pikantnych i ostrych przypraw, wywarów z mięsa i kości, podrobów, wędzonek; roślin strączkowych; warzyw bogatych w olejki eteryczne (kapusty, czosnku, rzodkiewki, cebuli, rzepy), grzybów; konserw; gotowych dań garmażeryjnych; pieczywa chrupkiego; zimnych soków; cista piaskowych, kremów, lodów, czekolady, alkoholu.