Dzieci maję swoje przyzwyczajenia kulinarne i często nie akceptują nowych smaków. Możesz to zmienić, dodając do dań malucha różne zioła.

Niektóre z aromatycznych listków  można  serwować maluchowi jeszcze przed ukończeniem pierwszego roku życia, np.:
• od 6. miesiąca – posiekana drobno natkę pietruszki;
• od 8. miesiąca – koperek;
• od 10. miesiąca – szczypiorek, rzeżuchę, bazylie, tymianek oraz majeranek.

Podawanie wielu innych ziół (np. czosnku) można rozpocząć już od pierwszych urodzin smyka. Najlepsze są świeże zioła, bo takie mają najwięcej witamin, najpiękniej pachną i w dodatku w potrawach maluchy łatwiej je akceptują. Jeśli zaś wolisz stosować zioła suszone (to jednak bardzo wygodne!), wybieraj te produkowane przez sprawdzone firmy, ponieważ rośliny są tam selekcjonowane (wybiera się wartościowe części). Zanim jednak zaczniesz nowe opakowanie, przesyp suszone zioła do zamykanego pojemnika, gdyż w takim najdłużej zachowają cenny aromat. Albo kupuj ziota zapakowane w torebki ze struną: po otwarciu można je ponownie szczelnie zamykać. Pamiętaj jednak,
że zioła suszone pojawiają się czasami w formie sztywnych igiełek albo patyczków, co niektórym dzieciom przeszkadza. Dlatego teraz, gdy bez trudu można kupić te aromatyczne rośliny, najlepiej przygotować sobie zioła mrożone: większe listki możesz zamrozić w całości, a podczas przyrządzania posiłku kruszyć je w palcach. Natomiast gałązki (np. koperku) dobrze jest przedtem posiekać i włożyć do plastikowego pojemniczka.

JAKIE ZIOŁA DL A MALCA? Praktycznie każde, według indywidualnych upodobań.

KOPEREK i SZCZYPIOREK: dobre do ziemniaków, twarożków, mięs, zup oraz jajek (jajecznica ze szczypiorkiem – pycha!).

PIETRUSZKA: można ją dodawać do niemal wszystkich dań obiadowych, a także na kanapki. Warto to robić, bo jest bardzo cennym źródłem witaminy C,

TYMIANEK: ze względu na dość sztywne  listki,   lepszy  będzie świeży. Można dodawać go np, do pulpetów cielęcych czy zupy pomidorowej. Wzmaga apetyt, działa moczopędnie.

BAZYLIA: do sałatek, zup i mięs. Ma ona dodatkowo dobroczynne działanie przy czkawkach. ESTRA60H; przede wszystkim do zup. Poza zaletami smakowymi wzmaga apetyt i reguluje pracę małego brzuszka.

LUBCZYK; do mięs i zup. Dobrze działa na układ trawienny.

KMINEK; do kapuścianych dań, gdyż przeciwdziała wzdęciom i kolkom. Warto go zmielić.

ROZMARYN; do mięsa i jarzyn. Dobrze wpływa na wątrobę oraz żołądek, działa przeciwzapalnie, Warto go zmielić.