Kwiaty na długich, cienkich łodyżkach umieszcza się w wysokich flakonach tak, by łodyżka jeszcze nieco wystawała. Nawet jeden kwiat w ładnym wazonie wygląda urzekająco. Drobne kwiatki na krótkich łodygach najlepiej się prezentują umieszczone w niskich i szerokich naczyniach. Róże dobrze się prezentuj ą w kryształowych wazonach, bratki wolą czarki ceramiczne. Kwiaty polne – chabry, maki czy łubiny, znakomicie pasują do zwykłych glinianych i kamionkowych naczyń; niekoniecznie muszą to być typowe wazony, z powodzeniem można wykorzystać niektóre części serwisu stołowego, np. sosjerki lub dzbanki.
Wazony po każdym użyciu należy myć ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń. Brud, bakterie i pleśń powodują szybkie umieranie kwiatów.
Aby kwiat mógł właściwie korzystać z wody w wazonie, trzeba bardzo ostrym nożem skrócić łodygę o kilkanaście milimetrów. Operacja ta musi się odbyć pod wodą, gdyż jeżeli powietrze dostanie się do wnętrza łodygi, zatka naczynia włoskowate i wszystkie zabiegi na nic. Końce pędów takich kwiatów, których łodyżki zawierają tzw. mleczko, dobrze jest leciutko przypalić, aby zaschnięty sok nie hamował dopływu wody.