Jak zwykle przed świętami będziemy dużo gotować, piec, dusić. Na Wigilię przygotowujemy dania postne, a więc smażymy też ryby, np. karpia. Świąteczne zapachy, które unoszą się w całym mieszkaniu są na ogół przyjemne, ale nie wszystkie, zwłaszcza te po smażeniu ryb.
Niech ładnie pachnie!
• Aby zneutralizować zapachy kuchenne, do rondla z małą ilością wody wrzucamy kilka goździków i dusimy na wolnym ogniu. Aromat w mieszkaniu będzie przyjemniejszy.
• Możemy też do rondla nasypać garść melasy (brązowego cukru dostępnego w sklepach ze zdrową żywnością) oraz cynamon i podgrzewać na małym ogniu, a uzyskamy zapach pieczonego ciasta.
• Przed przystąpieniem do smażenia ustawiamy przy kuchni miseczkę z octem, który zapobiegnie rozprzestrzenianiu się w mieszkaniu woni przygotowywanej potrawy
• Zapachy przyrządzonych posiłków usunie z naszych dłoni gorąca woda lub sok z cytryny.
• Gdy coś się nam przypali i zapach spalenizny ciągle się utrzymuje, usuniemy go zagotowując w wodzie kilka plasterków cytryny.
Czyścimy zastawę i sztućce
Święta są okazją do wyeksponowania naszej najlepszej zastawy stołowej, sreber, kryształów. Po przechowywaniu w kredensie należy je odświeżyć.
• Jeśli karafka pachnie jeszcze zeszłoroczną nalewką, zalejmy ją roztworem zagotowanej musztardy (lirt wody, l łyżeczka musztardy) i pozostawmy na noc, następnie dokładnie wypłuczmy.
• Gdy umyjemy kieliszki i talerze, do wody, w której będziemy je płukać, włóżmy kilka skórek z cytryny, która zniweluje resztki tłuszczu i nada połysk naczyniom.
• Aby kieliszki lśniły, wypolerujmy je rzadką „pastą” wykonaną z proszku do pieczenia i wody.
• Do czyszczenia srebrnych sztućców użyjmy foli aluminiowej. Połóżmy ją na dnie miski, na niej ułóżmy sztućce, zalejmy wrzątkiem, dodajmy 3 łyżki proszku do pieczenia lub sody. Moczymy je przez około 10 minut, a następnie dobrze wycieramy.