Każdy dobry kucharz wie, że w kuchni potrzebne są różnego rodzaju akcesoria, które usprawnią pracę. Gotowanie bez dobrych noży, deski do krojenia i garnków byłoby niemożliwe. Podobnie upieczenie ciasta bez użycia wałka też sprawiłoby wiele problemów. W związku z tym zanim rozpoczniemy swoją kulinarną przygodę dobrze jest wyposażyć się w kilka niezbędnych sprzętów. Dodatkowo jeśli wybierzemy gadżety o designerskim wyglądzie, to możemy jednocześnie ozdobić naszą kuchnię. W artykule omawiamy akcesoria, które przydadzą się każdemu kucharzowi.
Deski do krojenia
Dobra deska ułatwi pracę polegająca na przygotowaniu potraw do gotowania, smażenia, pieczenia lub bezpośrednio do jedzenia. Bez jej pomocy ciężko byłoby pokroić mięso, warzywa, owoce, pieczywo i innego rodzaju pokarmy wymagające wstępnej obróbki. Deski współgrają z nożami, które kroją, siekają i szatkują. W sklepach znajdziemy różnego rodzaju deski. Dostępne są również ozdobne deski do serwowania steków, serów i innych dodatków. Wśród najbardziej popularnych wyróżnia się:
- deski drewniane
- deski szklane;
- deski z tworzywa sztucznego;
- deski bambusowe;
- deski kamienne.
Noże kuchenne
Są podstawowym atrybutem kucharzy. Dzięki nim możemy m.in. podzielić posiłki na porcje, obrać i posiekać warzywa i owoce oraz pokroić mięso i wędliny. W sklepach znajdziemy komplety noży, zawierające w zestawie noże do krojenia rożnych artykułów spożywczych. Wśród noży wyróżnia się:
- noże do smarowania;
- noże do chleba;
- noże do mięsa;
- noże do sera;
- noże do owoców;
- obieraczki itp.
Ze względu na różne przeznaczenie noży dobrze jest stosować je zgodnie z zaleceniami producenta. Kolejnym ważnym aspektem jest odpowiednie dbanie o ostrza. Noże należy ostrzyć na specjalnej ostrzałce. Bardzo ważne jest również ich prawidłowe przechowywanie. Dobrze, gdy mają swoje specjalne miejsce np. odpowiedni stojak. Włożone do szuflady będą się szybciej tępić.
Garnki
Większość potraw przed zjedzeniem należy ugotować. Dzięki różnym rodzajom garnków możemy to zrobić szybko i z zachowaniem wartości odżywczych. W kuchni dobrze mieć kilka rodzajów garnków.
Wałek do ciasta
Jest to atrybut służący do rozwałkowywania ciasta m.in. na: pierogi, uszka, makaron, placki drożdżowe i inne tego typu produkty. Dzięki niemu ciasto staje się odpowiednio cienkie i elastyczne. Producenci wałków prześcigają się w różnych pomysłach mających usprawnić pracę gospodyń domowych. W sklepach znajdziemy:
l wałki drewniane: bez wątpienia jest to najpopularniejszy rodzaj wałka. Stosują go kucharze na całym świecie. Wałek drewniany jest ekologiczny i tani. Na rynku można znaleźć również drewniane wałki grawerowane, które przenoszą wzory na wałkowane ciasto. Dzięki temu możemy serwować ciasteczka z napisami lub pierogi we wzory. Drewniany i grawerowany wałek do ciasta można kupić za pośrednictwem internetowego sklepu firmy My Gift Dna;
l wałki stalowe: są bardzo wytrzymałe i łatwe w utrzymaniu czystości. Najczęściej używają ich profesjonalni kucharze pracujący w restauracjach i knajpach;
l wałek silikonowy: to sprzęt, który można kupić w różnych kolorach, dzięki czemu będzie pasował do każdej kuchni. Nadaje się do mycia w zmywarce, jest lekki i łatwy w użyciu.