Laskowe, włoskie, nerkowce, ziemne, pistacje i fistaszki – to tylko nieliczne rodzaje orzechów, które można spotkać w sklepach. I choć są na wyciągnięcie ręki to niezwykle rzadko pojawiają się na polskich stołach. A szkoda, bo wyjątkowe są nie tylko ich walory smakowe, ale także właściwości. Poniżej 5 powodów, dla których warto umieszczać orzechy w menu.
Orzechy to skarbnica witaminy E
Narzekasz na wypadające włosy i łamliwe paznokcie? A może wygląd Twojej cery Cię nie zadowala? Jedną z przyczyn takiego stanu rzeczy może być niedobór witaminy E. Według niektórych badań już nawet 40 g orzechów pokrywa codzienne zapotrzebowanie na nią. Witamina E jest też świetnym przeciwutleniaczem, czyli składnikiem, który usuwa odpowiedzialne za powstawanie raka wolne rodniki.
Orzechy poprawiają metabolizm
Orzechy oraz produkty zawierające ich bardzo dużą ilość mogą przyczynić się do poprawy metabolizmu. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które regulują pracę układu pokarmowego. Dodatkową zaletą jest obecność błonnika, który pomaga w wypróżnianiu i zapobiega nowotworowi jelit. Pozwala też zachować nienaganną sylwetkę.
Orzechy mogą odstresować
Brzmi abstrakcyjnie? Niekoniecznie! Zawarty w orzechach kwas a-linolenowy ma działanie antystresowe. Dlaczego? Ten składnik chroni organizm przed szkodliwym działaniem hormonów stresu. To bardzo ważne, bo niska odporność na stres może być przyczyną poważniejszych chorób, np. arytmii serca, zaburzenia tętna, nadciśnienia tętniczego, nerwicy lub dolegliwości związanych z problemami z koncentracją i pamięcią.
Orzechy dostarczają energii
Ze względu na sporą zawartość dobrych tłuszczy oraz białka orzechy są także świetnym dostawcą energii. Nie bez powodu stanowią częsty składnik batonów energetycznych. Jakie rodzaje orzechów zapewniają najwięcej energii? Na pewno te egzotyczne – macadamia, migdały oraz orzechy brazylijskie.
Orzechy zawierają dużo magnezu
Orzechy nie tylko mogą pomóc walczyć ze stresem, ale działają na cały układ nerwowy. Wszystko dzięki dużej zawartości magnezu. Składnik ten działa odprężająco i uspokajająco („koi nerwy”), przez co poprawia koncentrację oraz zmniejsza pobudliwość komórek nerwowych. Dodatkowo działa przeciwskurczowo. Oprócz orzechów magnez znajduje się w takich produktach jak kakao, natka pietruszki, pestki dyni, kasza oraz owoce morza, ryby, jajka i płatki owsiane.