Cukrzyca to jedna z chorób cywilizacyjnych. Co roku przybywa chorych na jeden z dwóch podstawowych, mających swoje wariacje typów tej choroby – insulinozależnej i insulinoniezależnej. Różnica w typach choroby wynika z jej działania na system transportu glukozy przez insulinę: enzym produkowany przez trzustkę. Niezależnie od typu cukrzycy, na który chorujemy, jednym z warunków normalnego, codziennego funkcjonowania z tą chorobą jest utrzymanie prawidłowej diety, dostosowanej specjalnie do potrzeb cukrzyków.
Diabetycy, czyli osoby chore na cukrzycę, przestrzegać powinny odpowiedniego jadłospisu i zasad odżywiania, opracowanych tak, aby ułatwić organizmowi dotkniętemu chorobą odpowiednie wchłanianie substancji odżywczych dostarczanych wraz z pokarmem, nie zaburzając przy tym poziomu insuliny – hormonu produkowanego przez trzustkę, regulującego poziom glukozy we krwi.
Jako, że cukrzyca typu 2 jest chorobą metaboliczną, czyli związaną z nieprawidłowym przebiegiem przemiany materii w organizmie, zarówno na jej rozwój, jak i leczenie ogromny wpływ mają odpowiednia dieta oraz styl życia. W przypadku cukrzycy typu 2 zmiana nawyków i wprowadzenie odpowiedniego sposobu odżywiania na stałe mogą być wystarczające do leczenia choroby, warto więc poznać mechanizm działania insuliny oraz dobierać produkty spożywcze tak, by nie podnosić poziomu glukozy w organizmie w sposób nagły. Po spożyciu produktów o wysokim indeksie glikemicznym, czyli tych, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi, organizm gwałtownie zwiększa produkcję insuliny, która ma za zadanie zmniejszyć ilość glukozy we krwi. Sytuacja ta często doprowadza do stanu, w którym insuliny jest zbyt dużo, w związku z czym organizm zaczyna stawać się odporny na działanie tego hormonu. Skutkuje to insulinoopornością, która jest jednym z czynników prowadzących do rozwoju cukrzycy typu 2. To zaburzenie metaboliczne, najczęściej dotykające osoby otyłe, a poza wywoływaniem cukrzycy zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę i nadciśnienie. Ryzyko rozwoju insulinooporności rośnie wraz z wiekiem, zwłaszcza przy nieodpowiedniej diecie, piciu nadmiernych ilości alkoholu, paleniu tytoniu oraz braku aktywności fizycznej.
Dieta cukrzycowa – jadłospis dla cukrzyków
Dieta cukrzycowa (jadłospis dla cukrzyków) , zalecana osobom z insulinoopornością, powinna się opierać na tabelach indeksu glikemicznego, czyli specjalnie opracowanym spisie produktów, które nie podnoszą poziomu cukru we krwi, a dostarczają organizmowi energii, powoli uwalniając glukozę. Niski indeks glikemiczny mają produkty pełnoziarniste, pieczywo razowe, kasze, rośliny strączkowe, większość warzyw, nabiał oraz źródła zdrowych tłuszczy nienasyconych, takie jak ryby, oliwa z oliwek, olej kokosowy, siemię lniane i orzechy. Należy unikać słodyczy, produktów z białej mąki, dań gotowych i fast foodów, białego cukru, dań smażonych i bardzo tłustych oraz… owoców. Pomimo że owoce uznawane są za zdrowe, to w diecie cukrzycowej mogą zbyt szybko podnosić poziom cukru we krwi – z tego powodu jedzenie ich w dużych ilościach nie jest wskazane.
Posiłki na diecie wskazanej w przypadku zachorowania na chorobę, taką jak cukrzyca typu 2, powinny być regularne. Przy diecie cukrzycowej należy spożywać trzy posiłki dziennie. Śniadanie, będące podstawą dnia, powinno być najbardziej obfite. Obiad jedzony w południe (między godziną a 12 a 14) może być nieco mniejszy, natomiast kolacji nie powinniśmy jeść później niż o godzinie 18-19. Przerwy między posiłkami powinny wynosić około 5 godzin.
Konkretny jadłospis adekwatny do danego rodzaju i stopnia rozwoju cukrzycy najlepiej dobrać z pomocą lekarza diabetologa lub specjalisty medycyny chińskiej, która, jako metoda holistyczna – zakładająca leczenie chorób ciała i psychiki kompleksowym wpływem na każdy z tych aspektów zdrowia – zwraca uwagę na wszelkie dawane przez ciało symptomy chorób. Jedną z metod leczenia stosowanych w medycynie chińskiej jest właśnie zmiana nawyków żywieniowych i przyzwyczajeń chorego. Sumienne stosowanie się do zaleceń specjalistów, przestrzeganie jadłospisu zbudowanego według założeń indeksu glikemicznego, aktywność fizyczna i rezygnacja z nałogów z pewnością pomogą sprawić, że cukrzyca typu 2 będzie uleczalna.