Kawę pijamy o poranku dla dodania sobie energii, w południe w pracy i podczas popołudniowych spotkań z przyjaciółmi. Można powiedzieć, że na stałe zagościła ona na naszych stołach i chętnie odkrywamy jej nowe, nieznane nam jeszcze smaki. Coraz częściej możemy się raczyć pełnią aromatu ulubionego napoju w domowym zaciszu dzięki ekspresom do kawy. Co powinnyśmy o nich wiedzieć zanim zdecydujemy się na zakup?
Dobra kawa? Z domowego ekspresu
Zamiast płacić na co dzień w sieciowej kawiarni za ulubioną kawę, wolimy się jej napić w domu, co też pozwoli na zdecydowane obniżenie ceny przygotowania jednej filiżanki gorącego, aromatycznego napoju. Już dawno minęły czasy, kiedy Polacy zadowalali się smakiem zwykłej kawy z fusami, którą zalewało się po prostu gorącą wodą.
Dziś coraz częściej jednym z podstawowych sprzętów w polskich kuchniach jest ekspres do kawy. W badaniu Hotpoint z 2019 roku wykazano, że 23 proc. naszych rodaków nie wyobraża sobie domowej kuchni bez takiego urządzenia.
Jaki ekspres do kawy wybrać?
Zasadniczo można wyróżnić trzy rodzaje ekspresów do kawy:
- przelewowe,
- ciśnieniowe,
- ciśnieniowo-przelewowe, nazywane również kombinowanymi.
Wybór ekspresu do kawy decyduje jednocześnie o tym, jaki będzie sposób parzenia napoju oraz jego smak. Cechą charakterystyczną kawy z ekspresu przelewowego jest większa gorycz i kwaskowaty posmak w porównaniu do naparu, który przygotowany zostanie w ekspresie ciśnieniowym.
Przelewowy ekspres do kawy będzie odpowiedni dla tych osób, które dotychczas wsypywały tylko kawę wprost do szklanki czy filiżanki i zalewały wrzątkiem, po czym dodawały ewentualnie mleko i cukier. Z ekspresu przelewowego uzyskujemy kawę bez fusów, które zatrzymują się na filtrze. Urządzenie przesącza wrzątek przez zmielone ziarna, dzięki czemu powstaje napar. Do korzystania z takiego urządzenia będziemy potrzebowali filtrów – zwykle jednorazowych.
Ekspres do kawy ciśnieniowy ma to do siebie, że dzięki niemu kawa będzie pozbawiona toksycznych substancji, aromatyczna i głęboka w smaku. Urządzenie pozwoli na przyrządzenie zarówno standardowego espresso, jak i cafe crema z gęstą pianką. Ekspresy ciśnieniowe to grupa urządzeń obejmująca ekspresy automatyczne, kolbowe i kawiarki.
Automatyczny ekspres do kawy na kapsułki
Zdrowa, aromatyczna kawa to produkt ekspresu ciśnieniowego. Dla ułatwienia jego obsługi i przygotowania różnych rodzajów kaw stworzono ekspresy automatyczne, nazywane kapsułkowymi. Ich przykładem są ekspresy NESCAFÉ Dolce Gusto. Oprócz różnych rodzajów kawy w takim urządzeniu zrobimy także herbatę i gorącą czekoladę.
Ich zaletą są kompaktowe rozmiary, nowoczesny wygląd i funkcjonalność. Wytwarzają one wysokie ciśnienie, rzędu 15 barów, dlatego pozwalają na wydobycie z kawy tego, co najlepsze. Są bardzo proste w obsłudze – wystarczy wybrać właściwą kapsułkę odpowiadającą kawie, której chcemy skosztować, m.in. latte, americano czy espresso, a następnie włożyć ją w odpowiednie miejsce i nacisnąć przycisk. Po chwili z dyszy ekspresu do filiżanki lub szklanki zacznie wylewać się gorący, aromatyczny napój.
Szeroki wybór ekspresów
Na rynku ekspresów do kawy mamy szeroki wybór urządzeń, które mają różny wygląd, wymiary i często nowoczesny, oryginalny design. Można je dobrać pod kątem potrzeb kawoszy i ich gości. Pozwalają na przygotowanie kawy, która nie będzie różnić się od tej pitej w dobrej kawiarni – niezależnie od tego, czy wybierzemy aromatyczne espresso, duże i energetyczne americano, delikatne latte macchiato czy cappuccino.