odżywianieProdukty dozwolone: wszystkie artykuły spożywcze nie zawierające cukru; chude mięso, ryby, skorupiaki; margaryna, olej; jajka, sery; warzywa takie jak: zielona sałata, cukinia, brukselka, kapusta, fasolka szparagowa, szpinak, szparagi, kiełki soi, pory, pomidory, oliwki; napoje: woda mineralna, kawa, kawa zbożowa, herbata, herbaty ziołowe, wywar z warzyw (poza wywarem ziemniaczanym), wytrawne wino – białe i czerwone; słodziki, produkty słodkie typu „light” (w niewielkich ilościach).

Należy unikać: tłustych wędlin i mięsa oraz ryb (tuńczyka, makreli, śledzi), także ryb panierowanych i mrożonych; przekąsek typu płatki kukurydziane, słone ciasteczka, precle, chipsy; zawiesistych sosów i zup na zasmażce.

Produkty zabronione: wszystkie rodzaje cukru (z buraków, trzciny cukrowej, rafinowany, ciemny); słodycze (czekolada, cukierki, dżemy, ciastka); miód, suszone owoce, w tym rodzynki; soki dosładzane cukrem, słodzone napoje typu coca-cola, gazowane napoje owocowe; likiery, słodkie wina.