odżywianieUmożliwia funkcjonowanie wszystkich organów i komórek organizmu, chroni przed przegrzaniem. By nie dopuścić do jej niedoboru, powinniśmy pić nie tylko wtedy, gdy odczuwamy pragnienie.

Woda stanowi prawie 75 % ludzkiego ciała. Bierze udział we wszystkich reakcjach chemicznych, zwilża błony śluzowe, gałki oczne, zapewnia ruchomość stawów. Bez niej zginęlibyśmy szybciej niż bez jedzenia. Gdy na skutek upałów lub obfitego pocenia organizm traci część wody, natychmiast spowolnione zostają procesy przemiany materii, serce zaczyna bić wolniej. Zmniejsza się ogólna sprawność organizmu, ograniczeniu ulegają możliwości intelektualne. Gdy stan odwodnienia trwa zbyt długo, wzrasta temperatura ciała, skora traci elastyczność, wiotczeją mięśnie. Pojawiają się bóle i zawroty głowy. Niedostateczna ilość wody utrudnia prawidłowe funkcjonowanie jelit, pojawiają się zaparcia.

Dziennie organizm traci ok. 2,5 litra płynów. Tyle też powinien otrzymać z powrotem. Gdy gorączkujemy, nękają nas uporczywe wymioty, biegunki, zapotrzebowanie na płyny może wzrosnąć nawet do 10 litrów. Również w starszym wieku bardziej skrupulatnie należy uzupełniać zapasy płynów, ponieważ z wiekiem utrata wody przez tkanki następuje szybciej. Odwadniająco działają także diety odchudzające i głodówki. Wodę zawiera większość produktów spożywczych – najwięcej (80%) owoce i warzywa. Z takiego też „suchego” pokarmu bierze się 1/3 dziennej racji płynów. Resztę wypijamy – razem kawą, herbatą, zupą, napojami.

Ważne!

Alkohol – choć sam jest płynem – nie gasi pragnienia. Odwrotnie – czerpie wodę z organizmu. Przetworzenie 1 mililitra czystego alkoholu powoduje usunięcie z organizmu aż 10 mililitrów wody. Szczególnie niebezpieczne jest więc picie alkoholu (zwłaszcza piwa) w trakcie upałów.

Woda mineralna – zwiera ważne dla zdrowia biopierwiastki. Może być niegazowana (taka jest najzdrowsza) lub nasycona dwutlenkiem węgla (dozwolona dla osób bez schorzeń jelit i żołądka).
Delikatne niegazowane wody z niewielką ilością sodu polecane są szczególnie dla dzieci, kobiet w ciąży i osób z nadciśnieniem. Zawierająca magnez, potas i bardzo dużo wapnia „Nałęczowianka” pomaga przy leczeniu schorzeń układu trawiennego i krążenia. Wody z dodatkiem magnezu wpływają korzystnie na system nerwowy, te z dużą ilością wapnia – przy anemii.

Woda oligoceńska pobierana z ujęć nie może być przetrzymywana w temperaturze pokojowej dłużej niż 24 godziny, ponieważ po tym okresie rozwijają się w niej bakterie.