O prawidłowym funkcjonowaniu organizmu decyduje co najmniej 20 składników mineralnych. Dzięki nim w naszym ciele zachodzą takie procesy, jak bicie serca, przepływ krwi, produkcja hormonów, odnawianie się komórek.
Niektórych minerałów, m.in. fosforu, siarki, sodu, potasu, żelaza, potrzeba więcej, innych, np. cynku, miedzi, selenu, jodu – jedynie w śladowych ilościach. Kluczem do zachowania równowagi w tym świcie chemii jest racjonalna dieta. Jeśli jednak chorujemy, jesteśmy przez dłuższy czas narażeni na stres i szkodliwy wpływ środowiska, po niektóre pokarmy powinniśmy sięgać częściej.
Cynk. Kieruje wszelkimi procesami organizmu. Jest przy tym niezwykle ważny dla wyglądu skóry, włosów i paznokci. Kto ma kłopoty z koncentracją, powinien jadać pestki (zwłaszcza z dyni), chleb gruboziarnisty, mięso, ryby, jaja i pić chude mleko. Dodatkowe porcje cynku potrzebne są również osobom starszym, ponieważ wpływa on korzystnie na sprawność umysłową.
Magnez. Oznakami jego braku są kurcze mięśni (zwłaszcza łydek), zawroty głowy, drganie powiek, nadpobudliwość nerwowa, skłonności do depresji. Do diety należy wtedy włączyć kasze i owoce – banany, oraz pestki słonecznika, migdały, orzechy, a także jaja. Cennym źródłem magnezu są otręby pszenne.
Potas. Ułatwia jasność myślenia, wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Łatwo jednak ginie, np. pod wpływem stresu. Jeśli czujemy się osłabieni, mamy zawroty i bóle głowy, kołatanie serca, można sądzić, że brakuje właśnie potasu. Należy go szukać w pomidorach, kapuście, ziemniakach, a także w cytrusach, pełnoziarnistych przetworach zbożowych, nasionach roślin strączkowych, mięsie, rybach.
Selen. Niszczy niektóre toksyny i chroni przed rakiem. Łagodzi też dolegliwości związane z menopauzą. Łatwo go znaleźć w kukurydzy, kiełkach, cebuli, brokułach i owocach morza.
Sód. Reguluje gospodarkę wodną organizmu i pracę serca, ale jego nadmiar może wywołać groźne w skutkach nadciśnienie tętnicze. Narażamy się na nie nadmiernie soląc potrawy.
Wapń. Konsekwencje jego niedoboru to krzywica, rzeszotnienie kości, próchnica. Oprócz mleka i przetworów mlecznych można znaleźć go w rybach, cytrusach, roślinach strączkowych i orzechach.
Żelazo. Jest niezbędne do wytwarzania czerwonych ciałek krwi. Jeśli czujemy się stale zmęczeni, cierpimy na bezsenność, może to świadczyć o niedoborach tego pierwiastka. Aby uniknąć anemii należy jadać jak najczęściej wołowinę, żółtka, orzechy, owsiankę, warzywa liściaste.
Pamiętaj!
Kawa, mocna herbata, alkohol i słodycze utrudniają wchłanianie biopierwiastków przez organizm (np. kawa lub herbata – żelaza, cukier jest wrogiem selenu i cynku, a kawa i i alkohol – magnezu i potasu). Przyswajanie minerałów ułatwiają natomiast witaminy – zwłaszcza C.