odżywianieGaszą pragnienie, orzeźwiają, przywracają nadwątlone siły, a nawet leczą. Są źródłem cennych witamin oraz mikroelementów. Można je przyrządzać właściwie z każdego owocu lub warzywa.

Sok z cytrusów lub jabłek wypity przed śniadaniem wpływa orzeźwiająco, pobudza też do pracy system trawienny.
Sok warzywny lub owocowy z dodatkiem grzanki, krakersa, herbatnika lub biszkopta może stanowić samodzielny drobny posiłek – drugie śniadanie, podwieczorek, a nawet, gdy się odchudzamy, kolację. Soki warzywno-owocowe można doprawiać do smaku miodem lub przyprawami.

Odtruwająco na organizm działają soki warzywne – zwłaszcza z marchwi, selera, korzenia pietruszki i chrzanu. Można je pić w trakcie diet odchudzających lub w okresie wiosennym. Aby uzyskać leczniczy efekt, nie należy soku dosładzać ani dodawać do niego soli.

Sok z buraków doprawiony zmiażdżonym  ząbkiem czosnku ma silne działanie antybakteryjne, działa też wzmacniająco na układ odpornościowy. Przywraca też siły osobom osłabionym, rekonwalescentom.

Przy leczeniu kataru, przeziębień pomocny jest sok z rzepy. Można go uzyskać za pomocą sokowirówki lub wydrążyć w miąższu warzywa otwór, wsypać do niego odrobinę cukru, odstawić w ciepłe miejsce. Następnie pić wytworzony z miąższu syrop. W podobny sposób można uzyskać, działający wykrztuśnie, sok ze świeżej cebuli (warzywo obieramy, kroimy w plastry, posypujemy cukrem i odstawiamy).

Soki z miękkich owoców typu malina, czarne jagody, truskawki, poziomki, porzeczki lepiej przyrządzać w formie nektarów, tj. po umyciu i usunięciu szypułek zmiksować razem z miąższem. Będą zawierać błonnik, niezbędny do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego.

Przepisy na soki znajdziesz na smaczneizdrowe.eu