karaluchCzarno-brunatny żuczek, chyba najgroźniejszy ze szkodników, bo niezwykle żarłoczny. Żeruje we wszystkich produktach mącznych, rozmnaża się bardzo szybko. Produkty, w których się zagnieździ, należy natychmiast usunąć (wynieść do lasu czy parku dla ptaków), ponieważ spożycie zabrudzonych produktów może spowodować poważne zaburzenia żołądkowe. Szafkę, w której stała torba z zarobaczałym produktem, trzeba szybko opróżnić, wyszorować wrzącą wodą z detergentem, szybko osuszyć suszarką do włosów i jeśli można — przetrzeć świeżym czosnkiem. W kącikach szafki położyć kilka szyszek chmielu i dopiero wtedy wprowadzać czyste (przejrzane i sprawdzone) produkty — najlepiej w słoikach z zakrętką twist. Na wierzchu zawartości słoika kładziemy listek laurowy.

Podobny do wołka zbożowego jest inny żuczek: Żywiak chlebowiec.