karaluchChrząszczyk, który lęgnie się w zepsutych produktach mącznych. Zarodki przynosimy zwykle ze sklepu z zatęchłą mąką lub kaszą. W cieple mieszkania chrząszcze łatwo się rozmnażają i szybko opanowują nowe tereny. Należy w takim wypadku opróżnić szafkę z zapasami, kolejno wysypywać produkty z każdej torby i bardzo starannie je przeglądać. Zarażone, a nawet podejrzane, natychmiast usuwać i to poza obręb mieszkania. Czyste wsypywać do szklanych słoików z zakrętką twist. Wnętrze szafki dokładnie wymieść, spryskać „Pibutozolem” (ale zwykłym, nie tym z główką psa!), wyszorować wrzątkiem i osuszyć. Po 2 dniach można z powrotem wkładać do szafek żywność. Małe chrząszczyki Tribolium są całkowicie nieszkodliwe i nie należy ich się obawiać. Nie przedstawiają żadnego zagrożenia dla zdrowia, zlikwidują się same, kiedy usuniemy zepsuty produkt.