Tym, którzy jedzą normalne obiady, proponujemy drugie śniadanie i niezbyt obfitą kolację. Osoby pracujące cały dzień powinny zjeść niewielki posiłek w południe i ewentualnie podwieczorek oraz gotowaną kolację.
WIOSNA
I śniadanie
Owsianka na mleku, kanapka z szynką, zieloną sałatą i plasterkami rzodkiewki.
II śniadanie
Kanapka z chleba razowego z jajkiem na twardo, szczypiorkiem, zieloną sałatą, majonezem. Szklanka soku pomarańczowego. Jabłko.
Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem. Ziemniaki puree, kurczak w pikantnej potrawce, surówka z porów i jabłek, gotowana fasolka szparagowa (mrożona). Woda mineralna.
Kolacja
Twarożek z mrożonymi truskawkami, 2 kromki pieczywa chrupkiego lub razowego posmarowane margaryną.
lub
I śniadanie
Jogurt owocowy z płatkami kukurydzianymi. Pieczywo chrupkie posmarowane margaryną i dżemem.
Lunch
2 kanapki z chleba grahama z gotowaną wołowiną, zieloną sałatą, pomidorem, szczypiorkiem. Szklanka soku pomidorowego.
Podwieczorek
Jogurt naturalny z mrożonymi truskawkami.
Kolacja
Ryż na sypko. kurczak w pikantnej potrawce, surówka z selera i jabłka, brokuły (mrożone).
Woda mineralna.
LATO
I śniadanie
Płatki kukurydziane z mlekiem. Kanapka z margaryną i żółtym serem, zieloną sałatą, papryka. Świeże maliny.
II śniadanie
Kanapka z chleba razowego z polędwica, pomidorem, cebulką i koperkiem. Czereśnie. Sok z czarnej porzeczki.
Obiad
Chłodnik z jajkiem. Młode ziemniaki z koperkiem, ryba duszona w jarzynach, zielona sałata z jajkiem na twardo, szczypiorkiem i sosem winegret. Kompot ze świeżych owoców.
Kolacja
Pierogi z truskawkami i jogurtem. Sok jabłkowy.
lub
I śniadanie
Twarożek z jagodami, 2 kromki pieczywa chrupkiego z margaryną.
Lunch
Kanapka z chleba grahama z polędwicą, sałatka z zielonej sałaty, papryki, pomidorów i świeżej bazylii. Truskawki z jogurtem naturalnym. Sok wieloowocowy.
Podwieczorek
Surówka owocowa z jagód, malin, truskawek, porzeczek, z łyżką jogurtu.
Kolacja
Zapiekanka z ryby i porów, młode ziemniaki z koperkiem, sałatka z cukinii z sosem winegret. Jogurt naturalny.
JESIEŃ
I śniadanie
Kanapki z białym serem i powidłami śliwkowymi.
II śniadanie
Kanapki z pasztetem, żółtym serem, papryką, natką, kiszonym ogórkiem. Jogurt naturalny. Gruszka.
Obiad
Zupa ogórkowa. Ziemniaki, kapusta lub papryka faszerowana. Surówka. Kompot ze śliwek.
Kolacja
Grzyby duszone w śmietanie, kajzerka. Jabłko. Szklanka owocowej herbaty.
lub
I śniadanie
Musli z jogurtem naturalnym.
Lunch
Bułeczka „paluch” z mortadelą. Sałatka z kukurydzy, zielonego groszku, papryki i cebuli, polana majonezem. Śliwki. Sok jabłkowy.
Podwieczorek
Jogurt. Gruszka lub jabłko.
Kolacja
Gołąbki lub papryka faszerowana mięsem z ryżem, surówka z kiszonego ogórka i cebuli z olejem słonecznikowym. Kompot z jabłek i śliwek.
ZIMA
I śniadanie
Lane kluski na mleku. Kanapka z dżemem truskawkowym.
II śniadanie
Kanapka z chleba grahama z mielonką, posypana listkami rzeżuchy. Pomarańcza.
Obiad
Zupa ziemniaczana. Kasza gryczana, pieczeń wołowa, surówka z białej kapusty, buraczki podsmażane z jabłkiem i jogurtem. Kompot z wiśni.
Podwieczorek
Omlet z ziołami i warzywami.
Kolacja
Twarożek ze szczypiorkiem. Pieczywo. Kilka listków cykorii. Banan. Sok jabłkowy.