Czasy się zmieniają – gotowanie w domu oznacza dziś coś zupełnie innego niż gotowanie jeszcze sto czy pięćdziesiąt lat temu. Dziś przede wszystkim królują potrawy szybkie i takie, które można przyrządzić z półproduktów. Poza tym jest coś jeszcze – tradycyjny piec i garnki wypierają coraz bardziej nowoczesne wynalazki, czyli wszelkie grille elektryczne, tostery, prodiże czy urządzenia do przyrządzania frytek bez tłuszczu. A to pociąga za sobą coś jeszcze – dania ciepłe można dziś za ich pomocą przyrządzić niezwykle szybko i prosto.
Nie musisz być szefem kuchni
Najważniejsze jest chyba właśnie to – nie musisz być już specjalistą od gotowania, by samodzielnie wyczarować i proste i bardziej wyrafinowane potrawy. Nie trzeba też długo „stać przy garnkach”, ani zaczynać przyrządzania dań już na kilka dni wstecz. Jednak aby takie ciepłe dania smażone i pieczone były jednocześnie smaczne i zdrowe, trzeba koniecznie spełnić kilka dodatkowych warunków. Pierwszy z nich jest taki, że trzeba nauczyć się, jak gotować zdrowo i … w miarę możliwości beztłuszczowo. Drugi – musisz w końcu przestać wszystko smażyć na patelni, szczególnie na patelniach teflonowych, i na głębokim oleju.
Zalety domowego grilla
Zapewne lubisz zjeść latem mięso z grilla. To świetne rozwiązanie, prawda? Mięso czy ryby podpiekasz tam w zasadzie bez dodatku tłuszczu, a tłuszczyk zwierzęcy pięknie się wypala. Można też upiec na ruszcie znakomite pieczarki, krążki cebuli, paprykę, bakłażany oraz inne warzywa. A gdyby można tak było cały rok? To nie żart – taką właśnie możliwość daje Ci grill elektryczny – który jest, nota bene, coraz bardziej u nas modny i wręcz rozchwytywany przez osoby urządzające własny kąt. Przy wyborze warto wybrać sprawdzone marki co zagwarantuje nam bezproblemową pracę oraz wygodne użytkowanie. Takie stojące na kuchennej ladzie czy stole grille elektryczne mają tę zaletę, że mięso w nich pieczone – czy to kurczak, czy szaszłyki, czy steki – smakuje zupełnie jak znad ognia. To o wiele zdrowsze niż smażenie na oleju. Ważne tylko, by kawałki mięsa na kilka godzin przed pieczeniem właściwie przyprawić (zamarynować).
Opiekacz – urządzenie uniwersalne
Jeśli na co dzień nie jesz dużo mięsa, lubisz natomiast wszelkie kanapki na ciepło, znakomitą inwestycją będzie też opiekacz. Być może jesteś już teraz posiadaczem klasycznego tostera, ale zapewniam cię, że warto kupić także opiekacz zamykany, z dwiema płytami grzewczymi, u dołu i u góry. Lista łatwych dań na ciepło, które można dzięki niemu przyrządzić, jest bardzo długa – wymienię tu więc tylko kilka: klasyczne tosty z serem, kanapki zapiekane z wieloma dodatkami, ruloniki na ciepło z ciasta naleśnikowego, cienkie kotlety z piersi kurczaka, kotleciki z mięsa mielonego, plastry cukinii i bakłażana. Resztę pozostawię Twojej kreatywności.
Czy frytki mogą być zdrowe?
To pytanie, które być może męczy i Ciebie. Większość z nas woli pyszne, chrupiące frytki czy zapiekane talarki od ziemniaków puree. Trudno się temu dziwić. Frytki lubią szczególnie dzieci, a nam ciężko im odmówić. Jednak jest dobra wiadomość – ziemniaki też można usmażyć czy upiec w sposób, że tak powiem, niskokaloryczny. Pierwszą z możliwości jest specjalna frytownica – czyli urządzenie do robienia frytek, nie mam tu jednak na myśli jej klasycznej wersji, ale raczej nowoczesne frytownice do smażenia z minimalną ilością oleju. Można też pokroić ziemniaka na cienkie plastry i piec takie talarki na ceramicznej patelni – bez tłuszczu, albo na grillu elektrycznym. Owszem, tak zrobione ziemniaki nie będą pod względem niskokaloryczności równe sałatce, ale z pewnością nie będą ociekały tłuszczem, wywołując w nas po raz kolejny wyrzuty sumienia.