Nie każdą roślinę możesz wysiać bezpośrednio do gruntu. Niektóre wymagają najpierw przygotowania rozsady i dopiero później posadzenia w ziemi. Do wyboru masz dwa sposoby – kupno gotowych rozsad lub ich samodzielne przygotowanie. Pierwsze rozwiązanie może okazać się kosztowne, zwłaszcza jeśli musisz obsadzić przestrzeń w ogrodzie. Druga opcja jest zdecydowanie bardziej przyjemna dla każdego ogrodnika. Sprawdź, jak w domowym zaciszu uzyskać rozsady.
Zakładanie i pielęgnacja ogrodu to doskonały sposób na hobby, a także nawiązanie bliskiego kontaktu z naturą. Nie ma chyba nic przyjemniejszego niż smakowanie własnoręcznie wyhodowanych warzyw oraz owoców, a także komponowanie bukietów z róż lub innych, rosnących wokół domu kwiatów.
Jeśli nie interesują Cię gotowe rozwiązania i chcesz brać czynny udział w rozwoju roślin w swoim ogrodzie, zacznij samodzielnie przygotowywać rozsady, czyli młode siewki rośliny. Po wykiełkowaniu z nasion będziesz mógł je przesadzić na stałe do wybranego miejsca w ogrodzie.
Skorzystaj z pomocy Ziemovita i dowiedz się, jak przygotować rozsady do ogrodu.
Do gruntu czy z rozsady?
Jakie rośliny sprawdzają się do wsadzania do ziemi? To przede wszystkim gatunki nadające się do wsadzenia chłodną glebę. Wśród nich znajdują się rośliny jednoroczne – groszek pachnący, petunie, ostróżka, chaber bławatek – oraz rośliny kwitnące, wrażliwe na przenoszenie, których nie należy przesadzać – powoje, nasturcje, maki i wilce. Do wysadzania w gruncie nadają się także zioła, byliny i warzywa korzeniowe takie jak marchew, pietruszka czy rzodkiew oraz bób, fasola i groch.
Natomiast do wysiewania z rozsad przeznaczone są rośliny ciepłolubne: bugenwilla, fuksja, hortensja dębolistna, ketmia syryjska i warzywa (pomidory, papryka, kalafior, kapustę i bakłażany). Jeżeli chcesz wcześniej cieszyć się plonami świeżych warzyw, możesz wykorzystać na rozsady także inne nasiona.
Jak przygotować rozsadę?
Rozsady z nasion możesz uzyskać w tunelach, inspektach (płytkich drewnianych skrzyniach bez dna, z otwieranym wiekiem) lub we własnoręcznie przygotowanych pojemnikach. To prostsze, niż myślisz. Jak zrobić rozsadę? Oto 5 kroków do jej uzyskania:
- Wykorzystaj opakowania po jogurcie, plastikowe kubeczki, wytłoczki po jajkach lub rolki po papierze toaletowym; pojemniki powinny mieć otworki, które pozwolą na swobodny odpływ nadmiaru wody; przyda Ci się również pod nie podstawka;
- Przygotuj odpowiednią ziemię – taką jak podłoże do siewu i pikowania Ziemovit. Tak skomponowana mieszanka dostarczy niezbędne składniki pokarmowe młodym siewkom roślin, zapewni właściwą wilgotność podłoża i stworzy optymalne warunki do korzenienia się;
- Wysiewaj nasiona na głębokość trzykrotnej średnicy danego nasiona;
- Po wysianiu przesyp lekko ziemią i zroś delikatnie;
- Ustaw przygotowane rozsady w ciepłym, jasnym i przewiewnym miejscu – idealnie nadaje się do tego parapet od południowej strony. Zwróć uwagę, żeby siewki kiełkowały w temperaturze ok. 15–20°C i nie były narażone na przeciągi.
Gdy sadzonki wyrosną i temperatura na zewnątrz będzie stabilna, bez ryzyka przymrozków, wystaw siewki na balkon. W maju możesz rozpocząć wysiewanie do gruntu.
Korzystaj z pięknej, wiosennej pogody i zacznij produkcję własnych rozsad. O rośliny, warzywa i owoce w Twoim ogrodzie, bez względu na to, czy są dopiero siewkami, czy dojrzałymi okazami – zadbasz z podłożami i nawozami Ziemovit.