Ostatnie lata to wzrost świadomości dotyczącej odpowiedniej jakości herbaty. To optymistyczna informacja mówiąca o tym, że konsumenci coraz bardziej krytycznie patrzą na ofertę producentów doceniając wysoką klasę produktów. Pamiętajmy jednak o tym, że sama jakość suszu nie wystarczy – liczy się także sposób jego zaparzenia!
Parzenie herbaty – dlaczego jest istotne?
Na aromat herbaty, którą pijemy składa się nie tylko jakość ususzonych liści. To także woda – jej twardość i temperatura. To naczynie – jego kształt, materiał z jakiego jest wykonane, jak również kwestia ogrzania go przed rozpoczęciem rytuału. To ilość suszu odpowiednio dobrana do ilości wody. To czas parzenia – wbrew pozorom dłuższe parzenie wcale nie powoduje, że herbata jest mocniejsza. To wszelkie dodatki, ich smak i jakość. Nie jest to ani wiedza tajemna ani skomplikowana, nie trzeba też znać jej zasad na pamięć – warto zajrzeć do poradnika przed zalaniem herbaty, żeby wydobyć z niej jak najwięcej aromatu.
Jak przygotować się do parzenia herbaty?
Herbata – najlepiej liściasta, dobrej jakości, przechowywana w suchym i szczelnym pojemniku. Dozowanie – około 1-2 g suszu na 150 ml naparu, w zależności od rodzaju i upodobań. Naczynie – dzbanek uprzednio ogrzany gorącą wodą (dzięki temu zabiegowi herbata dłużej zachowa temperaturę – można też użyć dzbanków z podgrzewaczem, ale pamiętajmy, że tylko nieliczne gatunki herbaty to lubią!). Woda – każdy rodzaj herbaty wymaga innej temperatury, ważne, żeby była ona świeża i przefiltrowana. Czas parzenia – różny dla różnych rodzajów herbat i niezwykle istotny. A jak parzyć najpopularniejsze rodzaje herbaty?
Jak parzyć czarną herbatę?
Woda do parzenia czarnej herbaty powinna być tzw. „białym” wrzątkiem w temperaturze 95℃– białym, bo przez dużą liczbę maleńkich pęcherzyków powietrza woda wydaje się mieć biały kolor. Jeśli chcemy podkręcić moc naszej herbaty, dodajmy więcej suszu (nawet 4 g na 100 ml), ale nie wydłużajmy czasu parzenia! Co do zasady powinien on wynosić maksymalnie 5 minut. Po tym czasie herbata zacznie uwalniać nieprzyjemną goryczkę.
Jak parzyć zieloną herbatę?
Właściwa temperatura wody w zależności od gatunku zielonej herbaty powinna wynosić między 60 a 85℃. Na 100 ml wystarczy przygotować 1 g suszu, ale w zależności od preferencji i rodzaju herbaty możemy nawet użyć nawet do 2,5 g. Czas parzenia zależny jest od konkretnego gatunku, ale jako ogólną zasadę przyjmuje się, że nie powinien przekraczać 3 minut.
Jak parzyć białą herbatę?
Biała herbatę zalewamy wodą o temperaturze od 80°C do 90°C i parzymy ją zwykle od 2 do 5 minut. Niektóre rodzaje można parzyć wielokrotnie – tutaj musimy sprawdzić jak długo i w jakiej temperaturze, by zachować maksymalny aromat i właściwości herbaty.
Jak inaczej można parzyć herbatę?
Jak tylko chcemy, w zależności od preferencji. Możemy dodać cukier, jeśli lubimy słodycz. Mleko, żeby wygładzić smak. Cytrynę, jeśli pragniemy kontrastu – tu jednak musimy pamiętać o tym, że cytryna zniweluje aromat herbaty. Imbir dla ostrości. Jaśmin dla delikatności. Możemy zaparzyć herbatę na pobudzenie i herbatę uspokajającą. Zupełnie innego sposobu parzenia będą również wymagały herbatki ziołowe (które de facto herbatami nie są), takie jak na przykład napar z czystka czy herbatka na odchudzanie.
Gdzie kupić dobrą herbatę?
Wszystko już wiemy, wystarczy wybrać się do sklepu – stacjonarnej lub internetowej dobrej herbaciarni, bo to właśnie tam kupimy najlepszej jakości susz. Taką herbaciarnią jest Five o’clock, której eksperci pomogą i doradzą w wyborze herbaty idealnie dopasowanej do preferencji.