odżywianieZamiast zajadać przed telewizorem tuczące chipsy, przygotuj sobie paseczki kruchych warzyw z pysznymi, niskokalorycznymi sosami.

Po powrocie z pracy zwykle siadasz przed telewizorem
i przegryzasz  cokolwiek. Nic dziwnego, że przybierasz na wadze. Dlatego od dzisiaj zamiast chrupać wysokokaloryczne chipsy (ich garść to 120 kcal), przygotuj sobie warzywa (10 dag to nie więcej niż 20 kcal) z niskokalorycznymi sosami. Ich przyrządzenie nie zajmie ci więcej niż 15 minut, a uczta zaspokoi potrzeby nie tylko podniebienia, ale też oczu. Poza tym chrupanie rozluźnia mięśnie karku i ramion, zatem już po kilku kęsach zapomnisz o stresie.

Porcja warzyw
O zdrowotnych walorach warzyw nie trzeba nikogo przekonywać. Na osobę wystarczy ich 25 dag, a to nie więcej niż 50 kcal. W im cieńsze paski je pokroisz, tym więcej będziesz miała chrupania. Możesz ułożyć na talerzu marchewkę, ogórki, paprykę, kalarepkę, rzodkiew, seler naciowy albo koper wioski.

Przepisy na dietetyczne sosy i nie tylko znajdziesz na SMACZNEIZDROWE.EU