Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kubka lub filiżanki kawy. To napój ceniony nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na pobudzające działanie. Poranek z kawą to gwarancja energii przez kilka pierwszych godzin dnia. Jak urozmaicić sobie smak zwykłej kawy? Jak ją parzyć?
Zmieniające się zwyczaje
Coraz częściej odchodzimy dziś od parzenia kawy poprzez zalanie wrzątkiem, zamiast tego uciekamy się do kupna takich urządzeń, jak: ekspres do kawy, kawiarka na indukcję, kawiarka elektryczna bądź tygielki do kawy po turecku. Dlaczego zwyczaj ten ulega zmianie? Ponieważ coraz bardziej cenimy sobie głęboki smak kawy, którego nie da się uzyskać wlewając gorącą wodę na zmielone ziarna.
Aby wydobyć z kawy jej prawdziwy smak, należy poddać ją działaniu wysokiego ciśnienia albo naparzać w wodzie o wysokiej temperaturze przez dłuższy czas. Dostępne dziś kawiarki na indukcję, kawiarki na kuchenkę gazową, ekspresy do kawy wszelakiego typu, dają możliwość uzyskania ulubionego napoju rodem z kawiarni. Jak wybrać urządzenie do przyrządzania kawy?
Dla kogo kawiarka, dla kogo ekspres?
Zwolennicy dobrej kawy często zastanawiają się, które rozwiązanie będzie dla nich lepsze – ekspres czy kawiarka. Wszystko zależy oczywiście od indywidualnych preferencji co do smaku kawy, a także od warunków budżetowych, Ekspres kosztuje znacznie więcej niż kawiarka na indukcję lub na inny typ płyty. Zapewne ma to związek z samą budową każdego z tych urządzeń. Podczas gdy ekspres do kawy to rozbudowane urządzenie, niejednokrotnie posiadające wiele różnych funkcji, kawiarka jest prosta w budowie i wyposażona tylko w podstawową funkcję parzenia czarnej kawy.
Co prawda zdarzają się również drogie kawiarki przystosowane np. do serwowania latte, ale zwykła kawiarka na indukcję, kuchenkę gazową lub elektryczną to wydatek rzędu kilkudziesięciu złotych. Jednakże nie tylko posiadany budżet ma tutaj znaczenie, ale również ilość posiadanego miejsca w kuchni – porządny ekspres jest sporych gabarytów, podczas gdy kawiarka to rzecz niewielka.
Niezaprzeczalne walory kawiarek
Ekspres do kawy może i daje duże możliwości co do sposobów jej przyrządzania, ale to właśnie kawiarka cieszy się rosnącą popularnością. Parzenie w niej kawy nie wymaga dużej ilości czasu, nie jest też pracochłonne. Praktyczność, wygoda i szybkość działania, a z drugiej strony niska cena – to główne atuty kawiarek. Nie bez znaczenia jest też wysoka jakość napoju, który możemy z kawiarki otrzymać.
Jaką kawiarkę wybrać? Najpierw zdecydujmy, czy lepszym rozwiązaniem będzie dla nas kawiarka na prąd czy też na kuchenkę (np. kawiarka na indukcję, kawiarka na kuchenkę gazową, ceramiczną lub elektryczną). Kolejne kryteria wyboru to użyty materiał (np. stal, aluminium, ceramika) i design. Wszystko zależy od wystroju naszej kuchni oraz własnych upodobań. Przy wyborze kawiarki warto też wziąć pod uwagę jej pojemność, niektóre są na tyle niewielkie, że jednorazowo można w nich zaparzyć tylko 1-2 filiżanki kawy. W innych zaś spokojnie zaparzymy nawet kilkanaście.
materiał powstał dzięki pomocy Cook Store