Blue cheese, raw broccoli and eggs:  quiche ingredients

Blue cheese, raw broccoli and eggs: quiche ingredients

Jest smaczna, pożywna i szybka. Jajecznica to danie idealne na śniadanie, a dodatek sera pleśniowego zmieni ją w potrawę godną królewskiego stołu.

Taka jajecznica sprawdzi się zarówno w zabiegany poranek w środku tygodnia, jak i spędzone w rodzinnym gronie niedzielne przedpołudnie. Do jej przygotowania nie potrzebujesz wielu naczyń, a w kuchni spędzisz najwyżej 15 minut. Jest sycąca i da ci energię, która starczy aż do obiadu. Najważniejszy jest jednak smak – po jednej porcji już nigdy nie zrobisz zwykłej jajecznicy. Jajka i ser to bowiem połączenie idealne, a dodatek ziół i warzyw tylko podkreśla walory tego szlachetnego dania. Wykonanie nie wymaga dużych umiejętności, więc poradzą sobie z nią nawet ci, którzy przypalają wodę na herbatę.

Weź jajka, ser i…

…parę innych składników. By przyrządzić tę jajecznicę, nie musisz robić żadnych zakupów, bo wszystkie składniki prawie na pewno znajdziesz we własnej lodówce. Choć smakuje wyśmienicie, to danie naprawdę niedrogie i może nawet pojawić się w studenckim jadłospisie. Do przygotowania trzech sporych porcji potrzebne ci będą:

cztery jajka
łyżka masła
5 dag dojrzewającej szynki
jeden ser np. Castello Creamy Blue
jedna cebula
ząbek czosnku
jedna papryka
szczypta suszonego lubczyku
sól i pieprz
drobno pokrojony szczypiorek

Jajecznicę z serem pleśniowym docenią zwłaszcza zabiegani smakosze, którzy rano nie mają czasu na mycie stosu naczyń. Poza patelnią, wystarczą tylko deska do krojenia, miska do rozbełtania jajek, talerz i sztućce. Dla smaku jajecznicy kluczowa jest przede wszystkim jakość użytego sera. Szczególni8e warte polecenia są sery pleśniowe firmy CASTELLO http://www.castellocheese.com/pl-pl/. Wszystko przygotowane?

Prosto i szybko

Pamiętaj, że samo smażenie jajecznicy trwa tylko chwilę, więc wszystkie składniki pokrój, zanim ustawisz patelnię na gazie. Szynka, cebula i papryka powinny być pokrojone w drobną kostkę, a czosnek rozgnieciony. Również ser postaraj się pokroić jak najdrobniej, bo od tego zależy, jak dobrze się roztopi. Jajka rozmąć w misce z lubczykiem, solą i pieprzem. Mieszaj tak długo, aż powstanie z nich jednolita masa. Możesz dodać do nich odrobinę mąki pszennej – dzięki temu jajecznica będzie miała delikatniejszą konsystencję.

Teraz rozgrzej masło. Kiedy będzie już roztopione, wrzuć na patelnię szynkę i smaż około minuty. Gdy się zarumieni, dorzuć do niej warzywa i poczekaj, aż cebula się zeszkli, a papryka będzie zupełnie miękka. Wlej masę jajeczną i zaraz po tym wrzuć pokrojony ser. Całość dokładnie i szybko wymieszaj. Kiedy ser całkiem się rozpuści, rozłóż jajecznicę na talerze i posyp posiekanym szczypiorkiem. Danie najlepiej smakuje z kromką ciemnego chleba.

Podane przez nas składniki to oczywiście tylko propozycja, bo jajecznica z serem pleśniowym daje duże pole popisu dla kucharzy lubiących nieco poeksperymentować. Zamiast masła, możesz na przykład użyć słoniny wytopionej z wędzonego boczku, a wiosną sięgnąć po zielone szparagi.