Znajomi wpadli z niezapowiedzianą wizytą? Chcesz zjeść coś ciepłego na szybko? Możesz zamówić jedzenie z pobliskiego lokalu, takiego jak Szybka Pizza na osiedlu Rataje w Poznaniu, albo samodzielnie przygotować smaczną przekąskę. Nie ma nic lepszego niż domowe zapiekanki. Dostępne w wielu wariantach smakowych, zaspokoją głód i jednocześnie będą przyjemnością dla podniebienia.
Uwielbiamy zapiekanki z kilku powodów. Ich zaletą jest przede wszystkim dobrze znany z dzieciństwa smak oraz możliwość tworzenia dowolnych kompozycji kulinarnych ze składników, które akurat znajdują się w kuchni. Dodatkowym atutem jest łatwość i szybkość przygotowania: aby przyrządzić takie jedzenie, nie musisz być mistrzem kuchni.
Zapiekanki z pieczarkami na bagietce
Zapiekanka z pieczarkami na bagietce to klasyk nad klasykami. W prostocie tkwi siła, dlatego jest to danie uniwersalne. Smakuje właściwie każdemu, niezależnie od kulinarnych preferencji.
Składniki:
- 2 bagietki pszenne
- 500 g pieczarek
- 100 g żółtego sera (dowolnego)
- masło klarowane
- sól i pieprz do smaku.
Dokładnie oczyść pieczarki i pokrój w plasterki. Na patelni rozpuść odrobinę masła i smaż pieczarki do momentu, aż odparuje cała woda. Dopraw do smaku.
Bagietkę przekrój na pół i wyjmij odrobinę miąższu tak, by zrobić w bułce zagłębienie. Podpiecz bagietki przez ok. 5 minut w piekarniku. Na ciepłą bułkę wyłóż pieczarki, ewentualnie ponownie dopraw do smaku i posyp startym serem żółtym. Podpiekaj, aż ser się rozpuści. Podawaj z ketchupem. Wierzch zapiekanki możesz posypać posiekanym szczypiorkiem.
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami
Jeżeli chcesz przyrządzić szybkie i sycące danie, skuś się na ziemniaczaną zapiekankę z brokułami i dodatkiem boczku. Jej smak jest bardzo zbliżony do smaku dania podawanego m.in. w lokalu Szybka Pizza na osiedlu Rataje w Poznaniu. Prawdziwe niebo w gębie!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 500 g wędzonego boczku
- 1 duży brokuł
- 5 ząbków czosnku
- 2 cebule
- 300 ml śmietany (18%)
- 150 g tartego sera mozzarella
- 250 g dowolnego żółtego sera
- 3 jajka
- zioła do smaku.
Obrane ziemniaki pokrój w plastry (grubość ok. 5 mm) i wrzuć do osolonej wrzącej wody. Po 10 minutach odcedź. Podziel brokuł na różyczki i gotuj w osolonym wrzątku przez 3 minuty. Podsmaż na złoto drobno pokrojoną cebulę razem z kawałkami boczku. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez kilka minut.
Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością masła. Na spód wyłóż 1/3 ilości ziemniaków i dopraw do smaku przyprawami. Na wierzch wyłóż połowę ilości brokułów oraz połowę boczku z cebulą. Posyp 1/3 ilości startego żółtego sera. Ułóż drugą warstwę ziemniaków, brokułów i boczku, ja także posyp serem. Na wierzchu ułóż pozostałą część ziemniaków. Śmietanę wymieszaj z mozzarellą i wylej całość do naczynia. Posyp pozostałą częścią żółtego sera.
Masz ochotę na inne szybkie domowe zapiekanki? Zamiast przyrządzać je samodzielnie, możesz jedzenie zamówić online, np. w lokalu Szybka Pizza na osiedlu Rataje w Poznaniu. W bogatym menu znajdziesz wiele wariantów ziemniaczanych zapiekanek.