Zwykle wydaje się, że palenie w przełyku i za mostkiem, kwaśny posmak w ustach i kwaśne odbijanie dotykają przede wszystkim osób, które jadają tłuste i ciężkostrawne pokarmy, dieta jest jednak tylko jednym z czynników wywołujących objawy zgagi.
Na ich pojawianie się narażone są też inne grupy osób, a ponieważ jest ich wiele, tak samo jak czynników wywołujących tę przypadłość, nie może dziwić fakt, iż jest ona tak bardzo powszechna.
Nie tylko pokarmy
Faktycznie najczęściej zgaga pojawia się, kiedy organizm musi poradzić sobie ze strawieniem dużej ilości tłustych pokarmów i by temu podołać, wydziela zwiększoną ilość kwasu żołądkowego. Jednak nie tylko tłuszcz może powodować zgagę. Istnieje też wiele pokarmów, które wywołują objawy zgagi, jak na przykład owoce cytrusowe, czekolada, słone przekąski, napoje gazowane czy żywność wysoko przetworzona. Zgagę powodują też używki, zarówno jeśli chodzi o alkohol, jak i palenie papierosów oraz picie kawy. Co więcej, uporczywe objawy mogą wywoływać nawet niektóre zioła, gdyż zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, wpływając pozytywnie na trawienie, jak na przykład mięta, ale jednocześnie sprawiając, że pojawia się charakterystyczne pieczenie w przełyku.
Grupy osób, jakich dotyczy zgaga
Prócz osób stosujących zdecydowanie niezdrową dietę (choć oczywiście objawy zgagi mogą też pojawić się nawet kiedy spożyje się dany pokarm sporadycznie, a nawet sytuacja taka ma miejsce jeszcze częściej, gdyż organizm nie jest przyzwyczajony do radzenia sobie z takimi wyzwaniami), istnieje wiele innych, które narażone są na palenie w przełyku, kwaśne odbijanie i inne objawy zgagi. Szczególnie mocno dotyczy to osób z nadwagą, dlatego zwykle pozbycie się nawet kilku kilogramów może zmniejszyć problem nawracających, uporczywych zgag. Podobnie problem ten dotyczy osób starszych, których mięśnie stają się słabsze i dotyczy to także mięśnia zwieracza dolnego przełyku, przez co treść pokarmowa zostaje zarzucana do przełyku i pojawia się uczucie palenia związane z obecnością w nim kwasu żołądkowego. Z podobną sytuacją mają do czynienia osoby, u których pojawia się choroba refluksowa mająca podłoże hormonalne czy spowodowana przez zażywanie niektórych leków. Mniejsze napięcie mięśnia przełyku jest przyczyną częstej zgagi także u kobiet w ciąży, gdyż jest on uciskany przez powiększającą się macicę, przy czym panie takie mają tym większy problem, że nie mogą stosować dużej części powszechnie dostępnych środków na zgagę.
Zawsze można sobie pomóc
Widać zatem, że zgaga może pojawiać się z różnych powodów, jak i to, że praktycznie w każdym przypadku można jej zapobiec. Wystarczy wprowadzić do swojego życia niewielkie modyfikacje, na przykład jadać częściej, a mniej, starać się ograniczyć tłuszcze w diecie czy też mocno przyprawiać tłuste potrawy ziołami poprawiającymi trawienie, by nie dopuścić do wystąpienia objawów zgagi. Bardzo ważne jest także unikanie schylania się bezpośrednio po posiłku, a osoby mocno narażone na zgagę powinny zadbać, by w czasie snu mieć głowę wyżej niż poziom ciała, gdyż zgaga szczególnie mocno może dokuczać w nocy. Poza tym warto zaopatrzyć się w skuteczny lek na zgagę i sięgać po niego, gdy pojawią się dolegliwości, ponieważ nieleczona zgaga może mieć poważne konsekwencje.
Więcej o zgadze, refluksie i problemach układu trawiennego przeczytasz na stronie www.controloccontrol.pl