Każdy z nas uwielbia spędzać letnie, ciepłe wieczory na świeżym powietrzu. Długie rozmowy z bliskimi, relaks i wspólne grillowanie to niezapomniane chwile. Nic tak nie dodaje im uroku jak pyszne jedzenie! Jeśli zastanawiasz się, co podać bliskim na kolejnym spotkaniu przy grillu, poznaj nowe, ciekawe przepisy na sałatki, które będą wspaniałym uzupełnieniem klasycznych potraw.
Sałatka z grillowanego bakłażana
Sałatki i przekąski do grilla to obowiązkowy element każdej letniej uczty. Możesz wykorzystać czas, kiedy rozpalony grill czeka na przybycie gości, i szybko przyrządzić pyszną sałatkę. Obierz bakłażan ze skórki, pokrój go w plastry, posyp solą i zostaw na pół godziny, żeby puścił sok. Po tym czasie wytrzyj go delikatnie ręcznikiem papierowym, umieść na aluminiowej tacce i grilluj do miękkości. Przygotuj aromatyczny sos. W miseczce umieść olej, odrobinę octu balsamicznego, posiekane koperek i bazylię oraz przyprawę warzywną. Dokładnie wymieszaj. Rozłóż w misce plastry bakłażana i polej przygotowanym sosem. Posyp wszystko pokruszonym serem feta i czarnymi oliwkami.
Ogórki nadziewane rzodkiewką i białym serem
Przygotowanie sałatki wcale nie musi być nudne! Zaskocz swoich bliskich i zaserwuj ją w nietypowy sposób. Świetnie sprawdzą się do tego ogórki, które wystarczy pokroić w kilkucentymetrowe kawałki i wydrążyć z nich część nasion, aby powstało miejsce na farsz. Przygotuj nadzienie. Umieść w misce biały ser i Majonez Delikatny WINIARY. Dodaj startą na grubych oczkach rzodkiewkę, drobno posiekany szczypiorek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Napełnij ogórki przygotowanym farszem i ozdób je kawałkami rzodkiewki i natki pietruszki. Efektowne i pyszne danie gotowe.
Letni coleslaw z rzodkiewką i szczypiorkiem
Jeśli chcesz, żeby o przepis na sałatkę do grilla prosili cię wszyscy znajomi, koniecznie wypróbuj ten przysmak. Połączenie letnich warzyw z pysznym dressingiem to gwarancja sukcesu! Zacznij od przyrządzenia sosu, mieszając Majonez Dekoracyjny WINIARY z odrobiną białego octu winnego, kaparami i dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie pokrój białą kapustę, posól i zostaw na dziesięć minut, żeby puściła sok. W tym czasie posiekaj drobno dymkę i natkę pietruszki, a rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj warzywa razem z kapustą. Połącz wszystko z sosem i delektuj się smakiem pysznej sałatki.
Sałatka z ciecierzycy z ziołami, pomidorami i oliwkami
Sałatka z ciecierzycy może być idealnym dodatkiem do grillowanego mięsa lub sycącym, samodzielnym posiłkiem. Dzięki dużej ilości ziół jest wyjątkowo aromatyczna. Przygotujesz ją naprawdę błyskawicznie! Odsącz ciecierzycę z zalewy i umieść w misce. Dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wybierz różne kolory pomidorków, żeby urozmaicić wygląd sałatki. Posiekaj dymkę, pęczki mięty i natki pietruszki i dodaj do reszty składników. Całość ozdób czarnymi oliwkami. Przyrządź orzeźwiający dressing, mieszając oliwę z sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Wymieszaj go dokładnie z sałatką. Pyszne i sycące danie gotowe!