Miasto Porto, a w zasadzie cała Portugalia słynie z doskonałego wina – porto to trunek rozpoznawalny pod każdą szerokością geograficzną. Czym wyróżnia się to wino, jakie są jego odmiany i ile kosztuje butelka tego słynnego napoju? Zapraszamy do lektury!
Porto – co to za wino i jak powstało?
Porto to słodkie i aromatyczne, a przede wszystkim wzmacniane wino, które powstaje w północnej części kraju, w tak zwany regionie winiarskim rzeki Douro. Region ten obejmuje powierzchnię około 250 tys. hektarów i prawdziwe porto powstaje właśnie tam, co potwierdza specjalna banderola na butelce. Co ciekawe, porto nigdy nie było produkowane w mieście o tej nazwie; tam kupcy przewozili trunek i prowadzili handel.
Jak głosi legenda, wino porto powstało zupełnie przez przypadek. Gdy Anglicy zostali odcięci od win francuskich na skutek wojny z Francją, zaczęli się rozglądać za nowym zaopatrzeniem. Angielscy kupcy trafili do Portugalii, a żeby zapobiec zepsuciu się win podczas długiego transportu, dolewano do beczek spirytus winny o zawartości ok. 70-80% alkoholu. Takie wzmocnione wino mogło przetrwać każdą podróż, a przy okazji okazało się mocniejsze i bardziej aromatyczne. Inna legenda twierdzi, że Anglicy opracowali technikę wzmacniana wina dzięki poradom portugalskich mnichów z miasteczka Lamego, którzy wytwarzali wina poprzedzające słynne porto.
Czym charakteryzuje się wino porto?
Wino porto jest zwykle słodkie lub półsłodkie, ale istnieją też odmiany wytrawne. Porto może być czerwone, białe i różowe, o barwie od ciemnoczerwonej (niemal brunatnej) do słomkowej; ma jednak zawsze tę samą zawartość alkoholu (od 19 do 21%). Warto wiedzieć, że istnieje kilka rodzajów tego trunku. Ruby to słodkie wino czerwone o najniższej jedności spośród wszystkich win porto; Tawny to wytrawniejszy czerwony trunek i najważniejsza odmiana dojrzewająca w beczkach (zwykle leżakuje 8-12 lat). Dated Port pochodzi zawsze z określonego rocznika i jest minimum 7-letnie, a Vintage Porto to najlepsze i najbardziej prestiżowe wino produkowane z najlepszych roczników. Oprócz tego wyróżniamy także odmiany Late Bottle Vintage, Vinho do Porto Branco, Garrafeira i najnowszą Porto Rose. Wino porto produkuje się z rozmaitych szczepów winorośli; szacuje się, że tych najpopularniejszych jest od 30 do 50, w tym m.i. Malvasia Preta, Marufo i Tinta Barroca.
Wino porto – cena
Porto to gatunek, który charakteryzuje się wyjątkowo dużą rozpiętością cenową. Najtańsze prawdziwe porto (głównie odmiany Ruby i Tawny) kosztują ok. 4-8 euro za butelkę (co oznacza, że można je dostać już za ok. 20 złotych). Porządniejszy rodzaj Tawny kosztuje ok. 8-12 euro, a lepsza, np. trzydziestoletnia odmiana to już koszt nawet 70 euro za butelkę. Vintage Porto, czyli wspomniane, prestiżowe odmiany, w zasadzie nie mają górnej granicy cenowej. Okazyjna cena to ok. 80-100 euro, ale najlepsze roczniki i rodzaje potrafią kosztować i kilkadziesiąt tysięcy euro!
https://faktoriawin.pl/kolekcja-win/croft-tawny-port-red-sweet/