Mrożenie to jeden ze zdrowszych sposobów przechowywania żywności. Pozwala zachować większość wartości odżywczych, nie zmienia smaku ani aromatu. Szczególnie warte polecenia są mrożone warzywa i owoce.
O tym, czy mrożonki zachowają walory świeżych produktów, decyduje temperatura i tempo zamrażania. Im temperatura jest niższa i proces mrożenia przebiega szybciej, tym mniej wody oddziela się od reszty składników i tym mniej ucieka z pożywienia cennych substancji.
Dla witamin szczególnie groźny jest kontakt z wodą i powietrzem podczas obróbki wstępnej. Mycie surowców „wypłukuje” z nich zwłaszcza witaminy B i C. Witamina C utlenia się również podczas krojenia. Gdy sami przygotowujemy surowce do zamrażania, nie zawsze jesteśmy w stanie zapobiec tym stratom. Bezpieczniej jest kupować gotowe mrożonki, zw łaszczą z warzyw i owoców.
Warto też pamiętać, że bardzo dużo wartości odżywczych mrożonki tracą podczas nieprawidłowego rozmrażania. Szkodliwe jest zwłaszcza trzymanie produktów przez dłuższy czas w temperaturze pokojowej w dziennym świetle.
Jak kupować mrożonki
Już w sklepie można zorientować się, czy mrożonka jest pełnowartościowa. Opakowanie z zamrożonym produktem nie powinno być rozerwane ani uszkodzone. Jeśli zawartość torebki jest zlepiona, może to oznaczać, że mrożonka była źle przechowywana lub wielokrotnie zamrażana.
W przypadku jarzyn należy zwracać uwagę, by nie było to gotowe danie z dodatkiem tłuszczu, sosu itp. Takie mrożonki trudno podzielić na porcje i obliczyć, ile mają kalorii. Natomiast jarzyny mrożone bez dodatków można bez trudu wyjąć w dowolnej ilości, a pudełko lub woreczek z resztą mrożonki dokładnie zamknąć.
Aby uniknąć rozmrożenia w czasie transportu, opakowanie z mrożonką owijamy w dodatkową torebkę foliową lub gruby papier (może być gazetowy).
Zawartość torebki po przyniesieniu do domu powinna zaraz trafić do garnka, a jeśli nie zamierzamy jej zużyć od razu, mrożonkę bezzwłocznie wkładamy do zamrażalnika.Tak samo postępujemy z lodami.
ABC domowego mrożenia
Pieczywo (chleb i bułki z białej mąki) – najlepiej zamrażać w torebkach foliowych lub zawinięte w folię aluminiową. Rozmrażać bez wyjmowania z opakowania. Pieczywo zawinięte w folię aluminiową można na wpół rozmrożone włożyć na kilka minut do gorącego piekarnika. Nie mrozimy chleba razowego, bo po rozmrożeniu jest niesmaczny.
Surowe ciasto (francuskie, półfrancuskie, kruche, półkruche, na makaron lub pierogi) – pakujemy w woreczki foliowe. Pieczemy po lekkim rozmrożeniu.
Surowe jajka – po rozbiciu skorupki zawartość należy wymieszać i przelać do plastikowego pojemnika. Dla lepszej trwałości można, w zależności od przeznaczenia jajek, dodać nieco cukru lub soli.
Surowe mięso – dzielimy na jednorazowe porcje i szczelnie pakujemy. Nie należy kroić mięsa na bardzo małe kawałki (np. takie jak do gulaszu), ponieważ traci ono w ten sposób zbyt wiele wartości odżywczych.
Surowe warzywa – gotujemy i dusimy bez rozmrażania, wrzucając zawartość opakowania na wrzącą wodę lub (szpinak, buraczki) tłuszcz. Warzywa na surówkę zostawiamy do rozmrożenia na dolnej półce lodówki.
Owoce – aby przyspieszyć rozmrażanie, można je lekko posypać cukrem pudrem. Kompoty gotujemy z owoców zamrożonych.
Surowe produkty mączne (kluski, kopytka, pierogi) – mrozimy po zagotowaniu. Gotujemy, bez rozmrażania, w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju.
Zioła – dają się łatwo porcjować. Należy je trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przy właściwym przechowywaniu zachowują sypkość.Mrożone zioła nie tylko bardzo ułatwiają nam życie, ale pozwalają uniezależnić się od pór roku. Ziemniaki posypane pachnącym koperkiem w środku zimy to miłe urozmaicenie i dodatkowy zastrzyk witamin.
Czas gotowania mrożonych warzyw (w minutach)
brukselka – 5
buraczki puree – 5
fasolka szparagowa – 15
kalafiory – 8
kukurydza – 15
szpinak – 5
zielony groszek – 8
W co pakować
Najlepszym materiałem do pakowania mrożonek jest folia celofanowa lub aluminiowa. Przeznaczone do mrożenia produkty można również pakować w pudełka z tworzyw sztucznych z dopasowanymi wieczkami, np. po lodach, lub do pojemników z parafinowanego kartonu. Jeżeli mamy kuchenkę mikrofalową i w niej będziemy rozmrażać potrawy, nie możemy zapominać, że niektóre plastikowe opakowania tak się w kuchence rozgrzewają i odkształcają, że nie nadają się do powtórnego użytku. Do przechowywania mrożonych produktów nie należy także używać papieru pakowego ani pergaminu. Jeśli sami zamrażamy produkty, musimy pamiętać, aby na każdej etykietce zapisać nie tylko nazwę potrawy, ale i dokładną datę jej zamrożenia.
Czy wiesz, że…
Niska temperatura pozwala zachować nawet 80 procent wartości odżywczych owoców i warzyw.
Mrożenie jest dużo zdrowsze niż inne sposoby konserwacji. Mrożony groszek zawiera na przykład prawie trzy razy więcej wartości odżywczych niż konserwowy.
Mrożenie to zdecydowanie najzdrowszy ze sposobów na sprawianie, żeby przechowywana żywność nie traciła smaku i swoich właściwości odżywczych, Polecam wielowarstwowe pojemniki na mrożonki: https://uporzadkuj.iai-shop.com/panel/orderd.php?idt=walus712-1