Po obiedzie świątecznym można pozwolić sobie na odrobinę słodkości. W końcu w okresie wielkanocnym nie powinno zapominać się o takich przysmakach jak mazurek, babka wielkanocna czy rozpływające się w ustach serniki. Zobacz sprawdzone przepisy na najlepsze wielkanocne ciasta!

Mazurek wielkanocny

Mazurek to tradycyjne ciasto, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jest niezwykle słodki, o kruchej podstawie i kremowym wypełnieniu. Nie warto kupować tego ciasta, o wiele lepsze możemy przyrządzić w domowym zaciszu, a na dodatek w bardzo krótkim czasie! Wystarczą nam tylko mąka, jajka, cukier, masło, krem i Cukier wanilinowy WINIARY. To przepis na udane Święta!

Babka cytrynowa z majonezem

Tradycyjne ciasta na Wielkanoc możemy nieco urozmaicić – na przykład… majonezem. Może wydawać się to nietypowym połączeniem, jednak zapewniamy, że smakuje wyśmienicie. Powstała babka cytrynowa będzie słodka, puszysta, a dzięki cytrynie bardziej wyrazista. Do przygotowania ciasta potrzebujemy kilku składników – mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, cukier, cytryna, proszek do pieczenia oraz Majonez Dekoracyjny WINIARY. Babkę wielkanocną można polać lukrem cytrynowym lub posypać cukrem pudrem.

Sernik z brzoskwiniami

Obiad wielkanocne nie powinien być zbyt sycący, jeżeli planujemy skosztować pysznego sernika. Na pewno na jednym kawałku się nie skończy, jednak od święta warto pozwolić sobie na smakowitą i słodką ucztę. Jaki powinien być tradycyjny sernik z brzoskwiniami? Przede wszystkim aksamitny, co zapewni Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY, a także kruchy, dzięki podpieczonej warstwie ciasta.

Pascha wielkanocna

Pascha ma długą tradycję, która jest kultywowana po dziś dzień. Często jest pierwszym wyborem spośród wielu przepisów na ciasto. To połączenie twarogu, słodkiej śmietany oraz owoców. Na wierzch warto nałożyć bakalie, które idealnie komponują się z owocami. Ciasto bez pieczenia nie może obyć się bez Cukru wanilinowego WINIARY, który dodaje znakomitego aromatu i słodkiego smaku.

Karpatka toffi

Karpatkę każdy zna i większość ceni ją za znakomite połączenie puszystego kremu i chrupiącego ciasta. Tym razem warto uraczyć gości nową wersją karpatki z Budyniem o smaku śmietankowym WINIARY i toffi. Przeważnie dekorujemy ten deser cukrem pudrem, jednak można również wykorzystać drobno posiekane orzechy lub kawałki gorzkiej czekolady, które przełamią słodycz.

Tartaletki czekoladowe

Tartaletki czekoladowe to świetna propozycja dla miłośników czekolady. To połączenie kruchego ciasta oraz puszystego kremu. Można go stworzyć na bazie Budyniu o smaku czekoladowym bez cukru WINIARY z pysznym ciemnym kakao. Ten przepis z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów!

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Dzieci na pewno się nie zawiodą, jeżeli na stole będą gościły pyszne, słodkie babeczki, które można ozdobić herbatnikami i małymi kulkami czekoladowymi, tworząc buźki zajączków. Dzięki składnikom takim jak krem z mascarpone, śmietanki i dodatku w postaci Majonezu Dekoracyjnego WINIARY babeczki będą niezwykle delikatne i aksamitne.